GOLFCOURSE

Royal Limburg Golf

Golfcourse

Het parcours van KLGC grenst aan het natuurgebied “Tenhaagdoornheide” en de zeer gevarieerde holes meanderen tussen heidevlakten en bosgebieden. De afwerking en het onderhoud van de baan staan het gans jaar door op zeer hoog niveau zodat een bezoek, zowel tijdens de bloeiperiode van de heide (van einde juli tot half september), als tijdens de andere maanden van het jaar een must is.

Baanoverzicht

Bekijk een gedetailleerd plan van elke individuele hole door op één van de onderstaande nummers te klikken, of download de KLGC scorekaart.

MBT
6.072 m
MFT
5.712 m
LBT
5.321 m
LFT
5.029 m
Par
72
Stroke
72
Evolutie golfcourse

Het Hasseltse echtpaar, Dhr. En Mevr. Emile Haumont Sr, had in het begin van de jaren 50 de golfsport ontdekt en beoefende deze op de clubs van Sart Tilman en Spa. Vrienden en familie vervoegden hen, zodat er midden in de jaren 1960 sprake was van een Limburgse kolonie op Sart-Tilman, en deze groep organiseerde er elk jaar de beroemde ‘prix des Limbourgeois’. Na een tijdje groeide de gedachte en de wens om ook in Limburg een golfterrein aan te leggen.Met de steun van toenmalig gouverneur Louis Roppe, en onder de dynamische leiding van stichtend voorzitter Jean Boes, hiervoor vakkundig bijgestaan door o.a. de heren Jan Baert, Benoit de Schaetzen, Emile Haumont en Jos Reynders, werd er vooreerst gezocht naar een geschikt terrein om een golfbaan te bouwen. Na vele plaatsbezoeken en onderhandelingen met diverse instanties en eigenaars werd in Houthalen een overeenkomst gesloten met het gemeentebestuur. Een terrein van ongeveer 65 ha, deels in het unieke natuurreservaat Tenhaagdoornheide en deels in de dennenbossen, werd ter beschikking gesteld voor het bouwen van het golfterrein. Tegelijkertijd werd de VZW Royal Limburg Golf opgericht met 21 stichtende leden.

De Britse golfarchitect Fred Hawtree, beroemd in binnen- en buitenland, werd gecontacteerd. Hij tekende prachtige plannen en wist op een geslaagde wijze voordeel te halen uit het zo typische Kempische natuurschoon. Ondertussen waren de 21 stichters 27 geworden en in april 1968 werden de eerste 9 holes ingehuldigd naar aanleiding van een geslaagde opendeurdag. Het succes van de club bleef niet uit. In 1970 werden 7 bijkomende holes geopend en 2 jaar later was het parcours volledig. Het gezellige clubhuis was reeds vrij vlug beroemd om zijn sfeervolle avonden en even beruchte figuren. Enorme verbeteringen werden continu aan het terrein aangebracht en tijdens het laatste decennium gebeurde dit zelfs in een hogere versnelling. Reeds bij de bouw van het golfterrein werd een automatische besproeiing van de greens geïnstalleerd. Na enige tijd werden ook tees en fairways van zulke besproeiing voorzien.

Ook het clubhuis werd aanzienlijk vergroot om de leden beter te kunnen opvangen. Vandaag zijn er namelijk een 850 spelende leden. Bezoekers zijn, zeker tijdens de week, steeds welkom. Dankzij het unieke kader waarbij de holes meanderen tussen heide, berken en dennen, wordt van Houthalen beweerd dat men er zich in Schotland zou wanen, weliswaar in een beter klimaat.

Het parcours meet 6.178 meter van de tigertees en heeft een klassieke en eerlijke moeilijkheidsgraad, waarbij een goede slag beloond en een minder goede gepenaliseerd wordt. De heidegebieden zorgen voor een bijzondere attractiviteit, en dit voornamelijk in de bloeiperiode van einde juli tot half september. Een intelligente bunkering, een mooie shaping van de fairways, soms delicate puttinglijnen, de vele dog-legs en het onderhoud op hoog niveau maken van Houthalen één van de tofste golfbanen van het land. Bovendien kan er dankzij de zanderige bodemgesteldheid het ganse jaar door in de beste condities golf gespeeld worden.

Scroll to top