Geschiedenis

Ontstaan van de club

Enkele vooraanstaande Limburgse families ontdekten in het begin van de jaren 1960 de golfsport en beoefenden deze regelmatig op de Royal Golf Club du Sart Tilman in Luik. Door de toename van Limburgse golfers groeide de wens om ook in onze provincie een golfclub op te richten.

Op initiatief van de dynamische voorzitter-stichter Jean Boes werd een akkoord gesloten met de gemeente Houthalen die een prachtig domein van ongeveer 65 hectaren, gelegen in het natuurgebeid “Tenhaagdoornheide”, ter beschikking stelde voor het aanleggen van de nieuwe golfbaan met alle nodige accommodaties.

De gerenommeerde Britse golfarchitect Fred Hawtree werd aangesproken en tekende een boeiend parcours, deels tussen de heidevlakten en zandduinen, en deels in een meer bebost gedeelte. De VZW Royal Limburg Golf werd opgericht in 1966, het oorspronkelijke parcours van 9 holes werd aangelegd in 1967 en de eerste golfballen werden geslagen in april 1968. In 1970 werden 7 bijkomende holes aangelegd en uiteindelijk waren de 2 laatste holes speelklaar in 1972. Het parcours van 18 holes was nu volledig afgewerkt. Vrij vlug ontpopte de baan zich als een geapprecieerd competitieparcours, dat zowel in de zomer als in de winter, en ook in zeer vochtige omstandigheden ideaal bespeelbaar is en blijft.

Evolutie van de club

Dankzij de uitbreiding van het ledenaantal en de vele bezoekers groeiden ook de financiële mogelijkheden. De jaaroverschotten werden steeds aangewend voor verbeteringen aan terrein, clubhuis en oefenfaciliteiten. Dankzij deze vele inspanningen, waaronder de zeer belangrijke terreinwerken van de laatste jaren, groeide de club stilaan tot één van de vaste waarden in het Belgische golflandschap, zowel voor professionelen, topspelers als vele recreatieve leden en bezoekers.

De bekroning kwam in de winter van 2007/2008. In een groot referendum op nationaal niveau werd KLGC uitgeroepen tot de beste golfbaan en nummer 1 van België. Bevestiging hiervan volgde in de lente van 2012: de beste golfspelers en de golfpersonaliteiten van het land hebben KLGC opnieuw bekroond als nummer 1 van België. Dit mooie resultaat is te danken aan de onbaatzuchtige en kundige inzet van de bestuursleden in de loop van de laatste decennia, en aan het schitterende team en de inspanningen van onze trouwe medewerkers. De club is er steeds in geslaagd om het familiale karakter te bewaren en hoog in het vaandel te dragen. Dit is immers de garantie voor het behoud van enkele waarden uniek aan de golfsport: nl. het beoefenen van een boeiende buitensport, voor jong en minder jong, in een vriendschappelijke en sportieve geest, met respect voor de etiquette en meer bepaald de golfetiquette.

Sportieve hoogtepunten

Naast de vele clubwedstrijden en vriendschappelijke matches heeft de club zijn plaats verworven als organisator en gastheer van belangrijke Belgische en zelfs Europese competities. Aanzet waren de Challenge Cristal Alken, Interclubs van België voor juniores in het begin van de jaren 1970. Deze competitie lag aan de oorsprong van de latere federale Interclubs voor juniores. Het eerste Omnium van België in Houthalen, belangrijkste tornooi van de nationale kalender werd betwist in 1977 en werd gewonnen door de Amerikaan Bob Wynn.

Er volgden nadien tientallen Omniums van België met Concentra als hoofdsponsor. KLGC was immers in de loop van de jaren de vaste thuisbasis van deze mooie competitie, met telkens schitterende scores en sportieve hoogdagen. Zeslanden- en Vierlandentornooien werden in Houthalen georganiseerd en zorgden steeds voor jeugdig animo en sfeer.
In 2006 werd de eerste Europese Challenge Tour ‘Telenet Trophy‘ boven de doopvont gehouden en in helse weersomstandigheden gewonnen door de Fin Toni Karjalainen. Ook in 2008 vond de ‘Telenet Trophy’ plaats op KLGC. Deze editie werd gewonnen door de Brit David Horsey.

In 2012, 2014,2015,2016 en 2017 werd het Omnium van België opnieuw op het door de spelers zo geliefkoosde terrein betwist, en in 2018 de Prijs van de Koning.

Scroll to top